VAD ÄR LEADER HÖGA KUSTEN OCH VAD KAN VI GÖRA FÖR DIG?

Leader Höga Kusten är en ideell förening som arbetar med landsbygdsutveckling i Höga Kustens kommuner.  Vi kan stötta projekt som är ett samarbete mellan näringslivet, ideella och offentliga parter med upp till 90%. Leader Höga Kusten samarbetar med och finansieras av Höga Kustens kommuner, landstinget, Västernorrlands idrottsförbund, Höga Kusten Turism och EU.

Ansöker gör du genom processen som du hittar nedan. Slå oss gärna en signal om du har en idé eller funderingar på ett framtida projekt>>

FYRA STEG TILL DITT PROJEKT

Ett projekt är en process med fyra olika steg. Till att börja med måste det finnas en utvecklingsidé, något som kan förfinas och sammanfattas till ett konkret projekt och en formell projektansökan måste skrivas. Därefter ska projektet, om det godkänns, genomföras enligt de villkor och regelverk som finns. Till slut ska projektet avslutas och slutrapporteras. Klicka på ikonerna här nedanför för information om vad som gäller i de olika stegen.

ÅRETS LANDSBYGGARE 2020

Nu är finalisterna till det prestigefyllda priset Årets Landsbyggare 2020 utsedda. Det är fjärde gången Leader Höga Kusten uppmärksammar landsbygdens hjältar i Höga Kusten. De drivna företagarna och människorna som sätter området på kartan och som driver utvecklingen framåt. Landsbyggarna – de som bygger landet! Vinnarna koras på en coronaanpassad gala i november. Läs mer HÄR >>.

MÖT SOMMARENS LANDSBYGDSINFLUENCERS I HÖGA KUSTEN

Från midsommar till början på augusti delar sex stycken ungdomar från Höga Kusten med sig av sina liv – och du kan hänga med! De delar bilder av utflykter och häng med vänner, bloggar om hälsa, filmar sina projekt med musik, konst och moped-byggen och berättar om livet på gården med familjen. Tillsammans visar de hur varierat och roligt livet som ung på landsbygden i Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik kan vara! Läs mer HÄR>>.

NOMINERINGSPROCESSEN FÖR ÅRETS LANDSBYGGARE ÖPPNAR

För fjärde gången i ordningen delar vi i år ut vårt prestigefyllda pris till de som gjort en insats för vår landsbygd i Höga Kusten – Årets Landsbyggare! Från och med 1 juni kan du nominera den eller de du tycker bidragit till ett starkare Höga Kusten. Årets Landsbyggare är ett årligt pris för någon som engagerar sig för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Läs mer och nominera HÄR>>.

Leader Höga Kusten får kommunikationspris!

Idag fick Leader Höga Kustens verksamhetsledare Jenny Edvinsson ta emot LRF Västernorrlands ”Årets kommunikationspris 2020” live i sändningen av God morgon Höga Kusten. På plats i Live-studion fanns Gunilla Kjellsson, ordförande för LRF för att bl.a. dela ut priset till Leader Höga Kusten. Delar ut motiveringen: I deras kommunikationsarbete med projektet ”Landsbyggare” har de med nyfikenhet, envishet och energi bidragit till en positiv attityd kring att bo och verka på landsbygden i Västernorrland.

Läs mer och hela motiveringen HÄR>>.

SOMMARENS ROLIGASTE SOMMARJOBB
Hänger du mycket i sociala medier? Och tycker att Höga Kusten är ett härligt ställe att bo på? Då kan du söka Höga Kustens förmodligen roligaste sommarjobb! Är du mellan 16-25 år, bor på landsbygden i Härnösand, Kramfors, Sollefteå eller Örnsköldsvik och vill spendera sommaren med att dela med dig av ditt liv i sociala medier – läs mer HÄR>>!

COVID-19 OCH LOKALT LEDD UTVECKLING
Med anledning av coronavirusets spridning i Sverige och världen förändras allas vår vardag. Vikten av samverkan och lokalt ledd utveckling blir kanske än mer tydlig, därför har vi samlat information och tips att ta med sig i vardagen, på jobbet och i föreningslivet HÄR>>.

NU LANSERAS GUIDEN TILL EN ATTRAKTIV PLATS
Nu släpper Leader Höga Kusten Landsbyggareguiden för alla som vill skapa en attraktiv plats. Tillsammans kan vi nu stärka bilden av landsbygden i Sverige och visa de möjligheter som finns till ett kreativt liv på landsbygden. Läs mer här>>

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING: ATT SKAPA EN ATTRAKTIV PLATS
Nu kan du boka en kostnadsfri inspirationsföreläsning om metoden och arbetet för att skapa en attraktiv plats genom projektet Landsbyggare.  Läs mer här>>

Dn åsikt landsbyggare

 

Leader Höga Kusten replikerar DNs negativa mediebild av landsbygden i och med en artikelserier de publicerat om en glesbygd som tynar bort. “Detta är precis det som skapar så mycket av problemen. Bilden av landsbygden som döende och som är på väg att avfolkas när det egentligen är en plats med många möjligheter och inspirerande livsöden där många väljer en plats, sitt liv och förverkliga sina drömmar”

Läs artikeln i DN här– du behöver vara prenumerant för att kunna läsa den. Här hittar du hela artikeln på vår webb:

TA DEL AV UTBILDNING, NÄTVERK OCH PENGAR ATT SATSA PÅ UNGA

Leader Höga Kusten satsar på ungas delaktighet på landsbygden. I projektet TALKO – ung ideell kraft jobbar vi med föreningar och unga som vill göra sina orter till en bättre plats för just unga! Läs mer här>> och ta reda på hur ni som förening eller som ung mellan 16 och 25 år kan ta del av utbildning, nätverk och pengar att satsa på unga i er bygd.

VINNARNA ÄR….
Den 26 september hade vi en fantastisk eftermiddag och kväll med både “Landsbyggaredagen” och “Årets Landsbyggare” – där vi alla verkligen var och kände oss som vinnare! Fyra särskilda vinnare korades i de fyra kategorierna för Årets Landsbyggare – motiveringar i kommentarerna.
Entreprenör: Mats Löfroth – Hotell Höga Kusten
Entreprenöriell förening – Föreningen Urkult
Attityd: Jon Hillgren – Hernö Gin
Ung Landsbyggare: Robin Hörnkvist – Scenklart

Bild: Mattias Forssell
Från vänster: Mats Löfroth, Ingrid Dahlgren, Julia Winberg, Karin Jansson, Malin Spjuth, representanter för föreningen Urkult, Elin & Mattias från Hernö Gin och Robin Hörnkvist.

Finalister till Årets Landsbyggare 2019 utsedda

Nu är finalisterna till det prestigefyllda priset Årets Landsbyggare 2019 i fyra kategorier utsedda. Det är tredje gången som Leader Höga Kusten uppmärksammar landsbygdens hjältar i Höga Kusten. De drivna företagarna och människorna som sätter området på kartan och som driver utvecklingen framåt. Landsbyggarna – de som bygger landet! Vinnarna koras den 26 september på ett av höstens stora entreprenörsevent i Höga Kusten.

 • Vi har fått in så många nomineringar – närmare 70 stycken! Säger Jenny Edvinsson, verksamhetsledare för Leader Höga Kusten. Allmänheten kunde vara med och nominera och det märks att det finns en oerhörd stolthet över det arbete som företagare, föreningar och andra eldsjälar lägger ner för att utveckla sin bygd!

Här hittar du finalisterna! Pressmeddelande>>>

LANDSBYGGARE, EN AV SVERIGES FRÄMSTA SATSNINGAR INOM PLATSUTVECKLING.

Snart utses Placebrander of the Year, priset för de främsta insatserna inom platsmarknadsföring och platsutveckling i Sverige. En av de nominerade är Leader Höga Kustens satsning ”Vi Landsbyggare” som vill förstärka den positiva bilden av landsbygden och visa på drivkraften. – Priset talar sitt tydliga språk att den bild vi sprider av landsbygden är viktig för att skapa en attraktiv plats som lockar fler drivna människor att vilja vara en del av Höga Kusten, säger Jenny Edvinsson, verksamhetsledare Leader Höga Kusten. #Landsbyggare Läs mer >>Pressmeddelande: i Landsbyggare, en av Sveriges främsta satsningar inom platsutveckling

LANDSBYGGARE LYFTER LANDSBYGDEN

Allt fler drömmer om att bo och arbeta på landsbygden, men alla vet inte att det är möjligt. Nu släpper Leader Höga Kusten en stor kampanj för att lyfta fram Landsbyggarna som lyckas skapa sitt drömliv vill Leader Höga Kusten och locka fler att förverkliga idéer på och flytta till landsbygden. Läs mer här>>

ÅSA RINGLÖV NY ORDFÖRANDE

Efter många år som ordförande för Leader Höga Kusten lämnar nu Jonny Lundin över sitt uppdrag till Åsa Ringlöv från Husum.
– Jag har varit ordförande i LAG sen starten april 2015 och känner mig mycket stolt över den landsbygdsutveckling i hela Höga Kusten som LEADER bidrar till, och särskilt för den positiva attityd som vi lyckats förmedla med #Landsbyggare Läs mer >>

BRINNER DU FÖR EN LANDSBYGD DÄR UNGA HÖRS, TRIVS OCH PÅVERKAR? 

De närmsta åren driver vi på Leader Höga Kusten projektet TALKO – ung ideell kraft. Vi vill att landsbygden ska vara en plats där saker händer och där unga kan utvecklas och påverka. Brinner du för unga på landsbygden och vill vara med och påverka? Då söker vi dig! Läs mer om Advisory Board Höga Kusten här.

FYRA MILJONER TILL FISKEPROJEKT – ANSÖK NU!

Har du en bra idé till ett projekt som rör yrkesfiske eller livsmedelsproduktion baserad på produkter från hav, insjö eller fiskodling på land? Passa på att ansöka så snart som möjligt – pengarna från Europeiska Havs- och Fiskerifonden ska vara fördelade redan innan sommaren 2019! Läs mer här.


TVÅ MILJONER TILL MILJÖSMART TILLVÄXT

Nu öppnar Leader Höga Kusten en utlysning om 2 miljoner kronor för satsningar på tjänster eller produkter för en miljödriven tillväxt. Projekten ska gynna den lokala och regionala utvecklingen inom de fyra Höga Kusten-kommunerna, Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Läs mer här.


VILL DU TESTA EN IDÉ?
Från den 17/9 kan Ni söka stöd hos Leader Höga Kusten för förstudier som ska resultera i en satsningen eller projektansökan som ska utveckla ny teknik eller nya former för service på Höga Kustens landsbygd. Läs mer här>>

SOMMARLEDIGHET!
Nu tackar vi för oss och tar några veckors semester. I höst tar vi nya tag och fortsätter vårt arbete för att hjälpa företag på landsbygden att utvecklas. Vi är åter den 30 juli. Missa inte att följa våra Landsbyggare på Instagramkontot @landsbyggare i sommar. SCHEMA v. 26 Mittlivsombonde.se v. 27 Ulvö hotell v. 28 Gårdsbutiken v. 29 Docksta Sko Fabriksförsäljning v. 30 FriluftsByn v. 31 Linda Hörnfeldt (La Linda)

SOMMARENS LANDSBYGGARE!
Under sommaren kan du följa några Landsbyggare & deras vardag på Instagramkontot @landsbyggare och vår Facebook. Håll utkik! SCHEMA v. 26 Mittlivsombonde.se v. 27 Ulvö hotell v. 28 Gårdsbutiken v. 29 Docksta Sko Fabriksförsäljning v. 30 FriluftsByn v. 31 Linda Hörnfeldt (La Linda)

GRATTIS ÅRETS LANDSBYGGARE 2018!
Den 19 juni utsågs Årets Landsbyggare 2018. Ett prestigefyllt pris för några som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten. Alla vinnare hittar du här>>

ÅRETS LANDSBYGGARE 2018!

Årets Landsbyggare är ett prestigefyllt pris för några som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Den 19 juni delar vi ut priset på Skulescenen! Här hittar du mer information om programmet och vilka som är nominerade!


REKORDSTORT MATPROJEKT BEVILJAT

Nu är det klart och vi kommer kunna stötta företag inom mat och dryck i Västernorrland, Jämtland och Trondelag. Läs mer här>>


INSPIRERANDE LANDSBYGDSRIKSDAG 2018!
På Landsbygdsriksdagen (18-20 maj) sättes fokus på landsbygden. Politiker och människor som arbetar med landsbygdsutveckling från hela Sverige deltog. Vi var på plats och delade med ett seminarium om hur vi arbetar med att skapa en positiv bild av landsbygden! Läs mer>> https://www.landsbygdsriksdagen.se/

LANDSBYGGAREDAGEN DEL 2

På 3 maj följer vi upp succén med Landsbyggaredagen då över 70 företagare och föreningar deltog! Landsbyggaredagen del 2 bjuder på ett fullspäckat program kring digitaliserings möjligheter. Här hittar du mer information!

LANDSBYGGARE BYGGER LANDSBYGDEN

Vi vill lyfta entreprenörerna och Landsbyggarna som bygger landsbygden i Höga Kusten och skapar en levande landsbygd. Därför har vi gjort filmer om några inspirerande Landsbyggare som vågat satsat på sina drömmar och förverkligat sina idéer. Låt dig inspireras av Landsbyggarna.

LEADER LYFTER LANDSBYGGARE
Landsbygden är trendigare än någonsin och nu släpper Leader Höga Kusten den största kampanjen som gjorts för att stärka den positiva bilden av landsbygden i Höga Kusten. Leader Höga Kusten lyfter Landsbyggare

NU BLIR VI FLER..
…Som jobbar för landsbygdens bästa! Här kommer en liten hälsning från vår nya medarbetare Maaike Smit, som kommer att jobba som projektassistent med oss. Så kul tycker vi. Välkommen Maaike!

Landsbyggaredagen
Den 20 juni samlades vi (företagare och föreningar) som gör Höga Kustens landsbygd levande. På Landsbyggaredagen möttes vi för att inspireras, lära oss av varandra och få direkt återkoppling på affärsidéer. All info och bilder här!

Nationell Leader-träff i Höga Kusten! 
Den 16-17 maj arrangeras den nationella Leader-träffen i Sollefteå.  Arrangemanget lockar många av de som arbetar med landsbygdsutveckling nationellt.

Stor satsning på en levande landsbygd 2017
Nu har Leader Höga Kusten fördelat 17 miljoner till 12 leader-projekt i regionen. Läs mer här.

Våra projekt
Här kan du läsa mer om vilka projekt som har beviljats och som utvecklar Höga Kustens landsbygd.

Kajaksatsning beviljad
Nu har slutliga besked kommit från Jordbruksverket och arbetet är redan igång.

Stor satsning på Höga Kustens landsbygd
Nu satsar vi ytterligare och krafttag tas för att öka attraktiviteten i Höga Kusten.

Stöd i din ansökan
Nu har vi underlättat för dig när du ska söka stöd hos oss. Med fyra enkla steg tar du dig till en komplett ansökan.

OM LEADER HÖGA KUSTEN

Strategi


Strategin är en handlingsplan där ideell, privat och offentlig sektor tillsammans kommit överens om vad Leader Höga Kusten ska arbeta med för att skapa utveckling fram till programperiodens slut år 2020.

Läs mer här

LAG


Vårt leaderområdes arbete leds av en styrelse, en sk LAG-grupp. Den består av personer från ideell, privat och offentlig sektor.

Läs mer här

Information


Informationsmaterial om Leader Höga Kusten, leadermetoden, logotyper mm hittar du här.

Läs mer här

2007 - 2013

Här kan du ta del av strategier, projekt och utvärderingar från förra verksamhetsperioden, åren 2007 – 2013.
Läs mer här

VÅR VISION

”Vi är ett ledande hållbart leaderområde där kreativitet, samverkan och öppenhet ger en hög tillväxt. Man vill, kan och vågar starta och driva företag. Här finns ett gott entreprenörsklimat.

Våra fantastiska natur- och kulturvärden har förädlats och ger attraktiva miljöer för boende och besökare, samt ger förutsättningar för ett allt mer utvecklat entreprenörskap. En välkomnande och öppen attityd gör att alla känner att de kan och får påverka samhällsutvecklingen. Ett engagerat och innovativt föreningsliv som är öppet för alla spelar en viktig roll”

 • LEADERMETODEN:

  Leader är en metod för landsbygdsutveckling. Metoden bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar.

 • Innovation

  Leaderprojekt ska vara innovativa dvs på något sätt nytänkande. Det kan t ex handla om nya sätt att lösa problem, en ny produkt, en ny metod eller en ny process. Stöd från leader ges inte till ordinarie verksamhet.

 • Hållbarhet

  Leaderprojekt ska vara hållbara dvs skapa värden eller verksamhet som finns kvar även efter projekttidens slut.

 • Partnerskap

  Leadermetoden bygger på sk trepartnerskap. Det betyder att den ideella, den privata och den offentliga sektorn samarbetar för att skapa utveckling.

 • Samarbete

  I leaderprojekt samarbetar olika aktörer. Samarbetet får gärna vara gränsöverskridande och sträcka sig över olika branscher, kommuner, samhällssektorer och t o m länder.

 • Underifrånperspektiv

  Underifrånperspektiv betyder att de som berörs av ett projekt också är de som efterfrågar det. Projektmedlen gör nytta och skapar resultat i det område där effekter önskas.

 

Leader Höga Kusten
Krongatan 1
872 34 Kramfors

Organisationsnummer: 802495-6107