LEADERMETODEN
Leadermetoden är en metod för att utveckla landsbygden inom lokalt ledd utveckling. I varje område tar privat, ideell och offentlig sektor gemensamt fram en lokal utvecklingsstrategi där man kommer överens om vad man ska prioritera för insatser under kommande programperiod. Metoden bygger på samarbete mellan olika sektorer och aktörer i ett område utifrån lokala initiativ och förutsättningar. Metoden innebär att det är du som bor och verkar i området som driver och påverkar utvecklingen. Själva ordet Leader är en förkortning av en fransk mening – Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l´Economie Rurale. Det betyder “samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden”.
Läs mer om leadermetoden på Jordbruksverkets webbplats.
LOKALT LEDD UTVECKLING OCH CLLD
Leader, lokalt ledd utveckling och CLLD är begrepp som nämns under EU:s programperiod 2014-2020. Under förra programperioden (2007 – 2013) användes begreppet leader både som namn på själva arbetet och på metoden.
Lokalt ledd utveckling är EU:s term för arbetet med leadermetoden i den nya gemensamma förordningen för programperioden 2014 – 2020.
CLLD (Community Led Local Development) är lokalt ledd utveckling på engelska. Det som skiljer den här programperioden från den tidigare är bl a att man från EU öppnat upp för att använda sig av leadermetoden för att nå lokalt engagemang på bredare front än tidigare. Det innebär att finansieringen nu kan komma från fyra olika fonder: Landsbygdsfonden, Havs- och fiskerifonden, Regionalfonden och Socialfonden. Det är upp till varje leaderområde att utifrån områdets behov knyta sin strategi till en enstaka eller flera av fonderna. Leader Höga Kustens strategi är en flerfondslösning där vi ska arbeta med finansiering från Landsbygdsfonden och Regionalfonden.
Begreppet leader används nu – förutom i namnet på olika leaderområden – som benämning på en arbetsmetod.
Sammanfattningsvis kan man alltså säga att Leader Höga Kusten under programperioden 2014 – 2020 ska arbeta med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden.